9 september 2024
Dit interdisciplinaire seed grant-project richt zich op het aanpakken van de beperkingen van de huidige evidence-based behandelingen voor eetstoornissen (ES) door gepersonaliseerde interventies te ontwikkelen die zijn afgestemd op adolescenten. Gezien de maatschappelijke druk rondom lichaamsbeeld en de toenemende prevalentie van verstoord eetgedrag onder jongeren, streven onderzoekers ernaar effectievere, op maat gemaakte behandelingen voor ES te creëren, zoals anorexia nervosa, boulimia nervosa en eetbuistoornis. Ze erkennen dat een one-size-fits-all benadering niet effectief is gebleken, en dat er behoefte is aan evidence-based, gepersonaliseerde interventies om gezondere eetgewoonten en psychisch welzijn bij adolescenten te ondersteunen.
Onder leiding van Dr. Moniek Zeegers (FMG), Dr. Cheri Levinson (University of Louisville), Dr. Karin Førde (FMG), Dr. Tessa Blanken (FMG), Prof. Dr. Ramon Lindauer (Amsterdam UMC) en Prof. Dr. Jeroen Legerstee (FMG) onderzoekt het project het gebruik van idiografische netwerkanalyse (iNA) als een veelbelovende methode om de ontwikkeling van gepersonaliseerde behandelplannen voor adolescenten met ES te begeleiden. iNA heeft al succes getoond bij de behandeling van volwassenen met ES, en dit onderzoek markeert de eerste poging om deze benadering aan te passen voor jongere populaties, wat mogelijk de weg vrijmaakt voor meer gepersonaliseerde en effectieve interventies voor adolescenten.
Dit interdisciplinaire Seed Grant-project heeft als doel te onderzoeken hoe kinderen en adolescenten die opgroeien in conflictueuze gezinnen disfunctionele schema’s ontwikkelen, diepgewortelde overtuigingen over zichzelf, anderen en de wereld. Deze disfunctionele schema's zijn gekoppeld aan ernstige psychische gezondheidsproblemen, toegenomen familieruzies en interacties met familierechtelijke instanties. Een multidisciplinaire aanpak, die ontwikkelingspsychologie, klinische psychologie, preventieve jeugdzorg en familierecht combineert, streeft ernaar de complexe relatie tussen deze schema’s, psychopathologie en familieruzies te begrijpen. Het project zal een evidence-based raamwerk bieden om juridische beslissers te helpen de geestelijke gezondheid en ontwikkeling van kinderen in conflictueuze gezinssituaties te prioriteren.
Door gebruik te maken van recent ontwikkelde beoordelingsinstrumenten en het ontwerpen van longitudinale studies, zullen Dr. Annabel Bogaerts (FMG), Dr. Lynn Mobach (FMG), Dr. Bregje M. Dijksterhuis (Fdr), Mr. Mirella Peereboom-van Drunick (Fdr), Prof. Dr. Arnoud Arntz (FMG), Dr. Suzanne Schulz (FMG) en Dr. Leen van Vlierberghe (KU Leuven) zich richten op het evalueren van vroege disfunctionele schema’s (Early Maladaptive Schemas, EMS) bij kinderen met risico. Deze beoordelingen zijn gericht op het bieden van een objectieve evaluatie van de ontwikkeling en het welzijn van jongeren, wat uiteindelijk juridische processen zoals kinderbeschermingsmaatregelen zal informeren. In samenwerking met maatschappelijke belanghebbenden streeft dit initiatief ernaar ervoor te zorgen dat de "belangen van het kind" objectief worden geëvalueerd in gerechtelijke beslissingen, om zo gezondere ontwikkelingsuitkomsten te bevorderen en langdurige psychologische schade te voorkomen. Het project benadrukt de cruciale noodzaak van een uitgebreide, multidisciplinaire strategie om deze complexe maatschappelijke problemen aan te pakken.