De Special Interest Group (SIG) Healthy Future Education is een gemeenschap van en voor docenten om gezamenlijk Healthy Future onderwijs te versterken. De SIG geeft voorjaar 2025 ontwikkelbeurzen uit voor nieuw inter- of transdisciplinair Healthy Future onderwijs. Enkele voorbeelden van bestaande innovatieve onderwijsprograma’s zijn Change Making en Placemaking.
Change Making is een actiegericht programma waar studenten, onderzoekers en professionals nauw samenwerken aan transitieuitdagingen. Dit programma combineert theorie en praktijk door middel van kleine, echte interventies in de samenleving. Enkele voorbeeldthema's zijn:
Onze placemaking initiatieven richten zich op het creëren van gezondere en leefbare omgevingen door participatieve benaderingen waarbij gemeenschappen actief betrokken worden bij het herontwerpen en verbeteren van hun leefomgeving. In April 2025 vindt de eerste editie Placemaking plaats in samenwerking met de faculteit der geneeskunde: Cardiologie in de wijk.
De Special Interest Group (SIG) Healthy Future Education brengt onderzoekers en docenten samen die zich richten op innovatief onderwijs op specifieke thema’s binnen het bredere kader van een gezonde toekomst. De SIG bevordert kennisuitwisseling en inter- en transdisciplinaire samenwerking op thema’s zoals preventieve gezondheidszorg, sociale welzijnsnetwerken en gezonde voedselsystemen.
Bij de maandelijkse (online) bijeenkomsten bespreken we voorbeelden van Healthy Future onderwijs, beurzen en andere ontwikkelkansen.
Je kunt lid worden van de SIG door een bericht te sturen naar dr. Tjerk Jan Schuitmaker-Warnaar (T.J.Schuitmaker@uva.nl). Hierdoor blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, evenementen en samenwerkingsmogelijkheden.
Het Instituut voor Interdisciplinaire Studies geeft voorjaar 2025 in total vier onderwijsinnovatiebeurzen uit voor:
Het aanpassen van een bestaande cursus zodat deze beter past binnen het Healthy Future thema (start September 2025).
Het onwikkelen van een nieuwe inter- of transdsciplinaire cursus (start September 2026)
Je kunt denken aan een nieuwe samenwerking met een collega van een andere faculteit waardoor studenten van verschillende disciplinis samen aan een relevant vraagstukwerken, bij voorkeur met een maatschappelijke partner.
De beurs geeft je 80 uur ruimte voor het uitwerken en implementeren van je idee. De uren kunnen ook gedeeld worden met een collega van een andere faculteit.
De details over en inspiratie voor de beurzen worden besproken bij de SIG meeting van 14 februari 2025.
Meer informatie: dr. Tjerk Jan Schuitmaker-Warnaar (T.J.Schuitmaker@uva.nl).