Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
In maart gaat een nieuw project van start binnen het Healthy Future Seed Grant-initiatief, waarin oncologen, historici en beleidsexperts samenwerken om de geschiedenis en toekomst van RECIST (Response Evaluation Criteria in Solid Tumors) te onderzoeken. Door een interdisciplinaire benadering te hanteren, wil het onderzoek meer inzicht geven in de ontwikkeling van dit decennialange kader en innovatieve manieren verkennen om de evaluatie van kankerbehandelingen te verbeteren.

Een interdisciplinaire benadering van RECIST 

RECIST speelt een cruciale rol in radiologie, oncologie, medicijnontwikkeling, regelgevende goedkeuringen en beleid. Door deze brede impact is er echter geen enkele expert die alle aspecten van de ontwikkeling en invloed ervan volledig kan overzien. "Dit project brengt kankerwetenschappers en artsen, historici en beleidsexperts samen, omdat een interdisciplinaire aanpak essentieel is om RECIST volledig te begrijpen en te verfijnen," legt het onderzoeksteam uit. Deze samenwerking zorgt ervoor dat RECIST vanuit meerdere perspectieven wordt geanalyseerd, wat leidt tot een completer beeld van zowel de sterke punten als de beperkingen. 

Leren van het verleden om de toekomst te verbeteren 

Een van de kernonderdelen van het project is historisch onderzoek, inclusief mondelinge geschiedenisinterviews, die waardevolle inzichten bieden in de oorsprong van klinische proefprotocollen. "Historici werken anders dan medische wetenschappers, en hun benadering kan nieuwe perspectieven aanreiken die anders over het hoofd zouden worden gezien," merkt het team op. Door eerdere successen en mislukkingen te analyseren, hopen de onderzoekers de drijfveren en aannames bloot te leggen die de huidige oncologische praktijken hebben gevormd. Deze inzichten kunnen helpen om moderne klinische proeven te verfijnen en te voorkomen dat eerdere fouten worden herhaald. 

De rol van AI bij het verbeteren van RECIST 

Het project zal ook kunstmatige intelligentie (AI) inzetten om de effectiviteit van RECIST te analyseren. In een eerdere studie gebruikten onderzoekers virtuele patiënten in een computermodel om RECIST-metingen te vergelijken met een bekende "ground truth", waarbij potentiële tekortkomingen werden geïdentificeerd. "We zetten nu AI in om nieuwe, nauwkeurigere methoden te ontwikkelen voor het meten van de respons op behandelingen," aldus de onderzoekers. De integratie van AI-technologie kan leiden tot betere en betrouwbaardere methoden voor de evaluatie van kankerbehandelingen. 

Een routekaart voor toekomstig kankeronderzoek 

Ondanks het wijdverbreide gebruik van RECIST, zijn er verrassend weinig studies over de oorsprong ervan, en veel van de oorspronkelijke documentatie is ontoegankelijk of verloren gegaan. "Dit gebrek aan informatie laat ons met een vaag begrip van de invloed van RECIST op de moderne oncologie en een nog onduidelijker beeld van mogelijke verbeteringen voor de toekomst," benadrukt het team. Door deze ontbrekende details bloot te leggen, wil het project bijdragen aan een helderder routekaart voor de ontwikkeling van nieuwe responscriteria die het kankeronderzoek vooruithelpen. 

De resultaten van het project zullen gezamenlijk worden geanalyseerd door het hele interdisciplinair samengestelde team en gepubliceerd worden in zowel medische als historische tijdschriften. "Zo zorgen we ervoor dat de projectresultaten zowel relevant als toegankelijk zijn voor kankeronderzoekers," leggen de onderzoekers uit. Daarnaast zal de studie dienen als een waardevolle testcase voor interdisciplinaire onderzoeksstrategieën in de gezondheidswetenschappen en laten zien hoe diverse expertise kan leiden tot baanbrekende ontdekkingen.