Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
De samenleving staat voor complexe uitdagingen op het gebied van gezondheid, waarbij geestelijke en lichamelijke welzijn onlosmakelijk verbonden zijn met culturele, sociale en economische factoren. Binnen het UvA’s ‘Gezonde Toekomst’ thema richt zich op het stimuleren van interdisciplinaire samenwerking om deze vraagstukken te doorgronden en te werken aan duurzame oplossingen.

Met een focus op maatschappelijke relevantie worden binnen dit thema onderzoeksvragen geformuleerd op het snijvlak van disciplines en faculteiten. Deze vragen verkennen onder andere hoe cultuur en gedrag gezondheid beïnvloeden, hoe participatie in de samenleving kan bijdragen aan welzijn, en welke stappen nodig zijn om gelijke kansen te realiseren. Het thema Gezonde Toekomst wordt verkend aan de hand van twee sub-thema's: (1) het creëren van een gezond voedingspatroon voor iedereen door barrières in voedselsystemen te begrijpen en beleidsoplossingen te onderzoeken, en (2) het aanpakken van stress en de intergenerationele overdracht van gezondheid en gedrag door risicofactoren en interventies te bestuderen binnen gezinnen die te maken hebben met opeenstapeling van risico's. Het globale perspectief op gezondheid benadrukt het belang van grensoverschrijdende benaderingen, waarbij de sociale waarde van gezondheid en de onderlinge verbondenheid van welzijn in samenlevingen wordt erkend. 

Beurzen  

Vanuit het UvA programma themagerichte samenwerking zijn de ambities voor dit thema vertaald naar concrete onderzoeksprojecten via twee soorten beurzen: Seed grants en Midsize projecten. Seed grant projecten brengen UvA-wetenschappers van verschillende faculteiten samen om te werken aan kleinschalige, innovatieve, interfacultaire onderzoeksprojecten of de voorbereiding van subsidievoorstellen. Midsize projecten bouwen voort op bestaande onderzoekssamenwerking tussen UvA-wetenschappers van verschillende faculteiten. Ook is sprake van samenwerking met een of meer niet-academische partners. Onderstaand volgt een overzicht van projecten voor het thema Gezonde toekomst.