Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Prenatale stress heeft diepgaande, langdurige gevolgen voor ongeboren kinderen, waaronder een verhoogd risico op psychische problemen en het voortduren van intergenerationele gezondheidsverschillen. Ondanks hun belang worden informele ondersteunende handelingen—ook wel onzichtbare zorg genoemd—vaak uitgesloten van Monitoring- en Evaluatiekaders (M&E), waardoor hun impact niet wordt erkend en onvoldoende financiering krijgt. Dit onderzoek streeft ernaar om deze onderbelichte praktijken te documenteren en te valideren, met als doel praktische inzichten te bieden om de gezondheidsuitkomsten van moeders en kinderen te verbeteren en structurele hiaten in humanitaire hulpverlening aan te pakken.

Met een focus op opvangcentra voor vluchtelingen in Europa onderzoekt de studie hoe onzichtbare zorg, geleverd door medewerkers en vrijwilligers, stress bij zwangere vrouwen vermindert en gezondheidsuitkomsten voor hun kinderen verbetert. Door antropologie, volksgezondheid en beleidsanalyse te combineren, identificeert het project tekortkomingen in bestaande M&E-systemen en doet het aanbevelingen om deze praktijken in formele evaluaties op te nemen. In samenwerking met "Because We Carry" en andere humanitaire organisaties streeft het onderzoek ernaar om de gezondheid van moeders en kinderen te verbeteren, de waarde van onzichtbare zorg te erkennen en de financieringsmogelijkheden voor organisaties die deze cruciale interventies uitvoeren te vergroten. 

Onderzoeksteam: 

Dr. R.S. (Roanne) van Voorst

Futures Anthropoloog en voorzitter van de Dutch Future Society; expert in humanitaire hulp en crisissituaties, Universiteit van Amsterdam

  • Prof. Tessa Rosenboom, Hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid, Faculteit Geneeskunde, Universiteit van Amsterdam; Future Generations Commissioner, Amsterdam UMC. 

  • Dr. Marjette Koot, Huisarts en Onderzoeker in Epidemiologie en Datawetenschap, Amsterdam UMC; specialist in vluchtelingengezondheid en intergenerationele stress.