Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Het IMMUNE-project is een van de nieuwe Healthy Future seed grant-projecten. Dit onderzoek heeft als doel de toenemende prevalentie van dieetgerelateerde ziekten, zoals obesitas en diabetes, aan te pakken door een innovatief hulpmiddel te ontwikkelen dat gebruik maakt van diminished reality-technologie om gezondere voedselkeuzes in supermarkten te bevorderen.

Het interdisciplinair onderzoeksteam bestaat uit Dr. Zeph M. C. van Berlo, Dr. Marijn H. C. Meijers, Prof. Dr. Edith G. Smit, Yuyao Lu (FMG), Dr. Rob G. Belleman, Joey G. van der Kaaij (FNWI) en Prof. Dr. Joline Beulens (Amsterdam UMC). We spraken met hen over de inspiratie achter IMMUNE, de technologie die wordt gebruikt en de impact die het hoopt te hebben op voedselomgevingen. 

Wat inspireerde het IMMUNE-project, en hoe ontstond deze samenwerking? 

"Supermarkten zijn ontworpen om de aandacht te trekken—felgekleurde verpakkingen, strategische productplaatsing en overtuigende marketing maken het moeilijk voor consumenten om zich te concentreren op gezondere keuzes, zelfs met hulpmiddelen zoals Nutri-Scores. We wilden een oplossing creëren die mensen helpt door de ruis heen te snijden en te zien wat echt belangrijk is voor hun gezondheid. Dat is waar diminished reality om de hoek komt kijken. In plaats van meer labels of indicatoren toe te voegen, gebruiken we technologie om de voedselomgeving visueel te vereenvoudigen. We realiseerden ons dat het aanpakken van dit probleem expertise uit verschillende disciplines vereiste—dus werkten we samen met onderzoekers in technologie, consumentengedrag en voedingswetenschappen om een effectief, wetenschappelijk onderbouwd hulpmiddel te ontwikkelen." 

Hoe werkt diminished reality-technologie in dit project? 

"Diminished reality werkt als een real-time filter dat visuele afleidingen selectief vermindert. In IMMUNE betekent dit dat wanneer consumenten de schappen van supermarkten bekijken via onze app, de technologie ongezonde producten identificeert en visueel minder nadruk op ze legt—bijvoorbeeld door ze te vervagen of uit te laten verdwijnen—terwijl gezondere keuzes duidelijker naar voren komen. We hebben dit concept aanvankelijk getest met gespecialiseerde headsets, maar richten ons nu op een smartphone-app om het breed toegankelijk te maken. Ons doel is om een intuïtief hulpmiddel te creëren dat naadloos integreert in de winkelervaring." 

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen waarmee consumenten worden geconfronteerd in ongezonde voedselomgevingen, en hoe helpt IMMUNE daarbij? 

"Moderne supermarkten zitten vol ongezonde verleidingen, en onderzoek toont aan dat veel consumenten moeite hebben om voedzame keuzes te maken wanneer ze omringd worden door een overweldigend aantal opties. Ongezonde producten worden vaak op prime locaties geplaatst, waardoor ze moeilijker te negeren zijn. Ons hulpmiddel helpt door de manier waarop consumenten hun voedselomgeving waarnemen te herstructureren. In plaats van alleen te vertrouwen op wilskracht of complexe voedingslabels, kunnen shoppers IMMUNE gebruiken om afleidingen te verminderen en zich moeiteloos te concentreren op gezondere keuzes." 

Welke impact hoop je dat IMMUNE zal hebben? 

"We willen consumenten in staat stellen om op een intuïtieve en effectieve manier controle te krijgen over hun voedselkeuzes. Als we mensen kunnen helpen elke keer dat ze winkelen kleine, gezondere beslissingen te nemen, zou de langdurige impact op de volksgezondheid significant kunnen zijn. Dit is nog maar het begin. Naarmate het project vordert, hopen we de technologie verder te verfijnen, de effectiviteit in de echte wereld te testen en te onderzoeken hoe het buiten supermarkten toegepast kan worden—misschien in andere voedselomgevingen zoals kantines en automaten."