Het verminderen van de vleesinname heeft duidelijke en onbetwiste voordelen voor het klimaat, de volksgezondheid en dierenwelzijn. Dit is echter een uitdaging. Het eten van vlees is diep verankerd in het voedingspatroon van mensen, verankerd in culturele waarden, betekenissen en gedeelde conventies die bijdragen aan wat wordt beschouwd als gezond, lekker of duurzaam voedsel. Voor veel mensen is het letterlijk moeilijk voor te stellen dat een overwegend plantaardig dieet de norm wordt. Nieuwe verhalen die de historische, culturele, economische, gezondheids- en sociale waarden rond de voeding van mensen en de rol van vlees in het bijzonder respecteren, kunnen deze overgang bevorderen.
De focus van dit project ligt op belangrijke verhalen rond voedsel en eten, met als doel nieuwe verhalen voor te stellen en te leren van voorbeelden uit het verleden en het heden. Uiteindelijk kan dit bijdragen aan nieuwe maatschappelijke normen en manieren van (denken over) het eten van vlees, en daarmee tot gezonde, duurzame voeding voor de menselijke samenleving en de planeet als geheel.
Wilma Waterlander, Faculteit Geneeskunde, afdeling Volksgezondheid en Arbeidsgeneeskunde